Rapsolja
Nyttigt och
Gott

Rapsolja Det nyttiga fettet

Rapsolja är ett hälsosamt val. Det innehåller de viktiga Omega 3 och Omega 6. Och även en mycket liten mängd mättat fett. Läs mer i tabellerna nedan.

ANDEL MÄTTAT FETT (per 100g)

ANDEL OMEGA 3 (per 100g)

Raps är en gammal kulturväxt

Raps är en av våra äldsta kulturväxter. De första fyndigheterna i Sverige kommer från Gotland i mitten av 1600-talet. Oljan gav  ljus i slott och koja, då den brann bra i den tidens oljelampor. Många av Ölands fyrar, bl.a. ståtliga Långe Jan på södra udden och lillebror Erik på öns nordspets, spred också sitt vägledande ljus för sjöfararna med hjälp av lysolja tillverkad av bl.a. rapsfrö. Det var innan fotogenens tid, men rapsen är känd sedan medeltiden och i länder som Indien och Kina vet man att den har odlats i närmare fyra tusen år.

Det stora genombrottet för raps i Sverige kom först under andra världskriget. I krig- och kristider ville man  göra egen olja och storskalig odling av raps satte fart. Det som främst producerades var oljor till smörjmedel och bränsle. Rapsodlingen växte stadigt under 1970- och 1980-talen. Bönderna sålde sina skördar till livsmedelsindustrin där oljan raffinerades och neuatraliserades för att bli en neutral matolja och en allt vanligare del i margarin. 

Kockarnas favorit

Idag är den kallpressade rapsoljan många kockars favorit i köket. Den används till alla typer av matlagning som stekning, fritering, bakning, marinader och dressing. Rapsoljan är rik på omättade fettsyror som är mer hälsosamma för kroppen än smör. En flaska ekologisk öländsk rapsolja innehåller cirka 60 procent enkelomättat fett och är dessutom rik på omega 3 och 6. Rapsoljan är också ett bra  miljöval  då den är närproducerad , ekologisk och kravmärkt.